Защо ни е необходима Аз Обичам БГ?

Защо България е най-нещастната страна в ЕС?

България е много далече от най-нещастна страна в ЕС, установи наскоро направено изследване. 

Бившата комунистическа страна, която се присъедини към Европейския съюз през 2007 г.,  е на дъното в анкетата на Брюксел за удовлетвореност от живота. 

Българите са средно само 4.8 по скалата за щастие от 0 до 10, на известно разстояние зад Португалия, следващата най-нещастна страна с 6.2. 

Изследването, публикувано, за да съвпадне с Международния ден на щастието на 20 март, разкри, че Скандинавия е най-задоволена в ЕС, със средна стойност от 8/10. 

България има най-ниския БВП в ЕС и нейната степен на безработица е 10.8%, което е над  средното за блока от 9,8%.Средната годишна работна заплата в България е 1949 евро през 2013 г. - най-ниската в ЕС. Страната имаше бърз растеж между 2004-2008, но беше силно засегната от икономическата криза.

Но Димитър Бечев, експерт по Югоизточна Европа от Лондонското училище по икономика, се изказа, че беднотията в България е по-нюансирана, отколкото просто пари.

"Присъединяването към ЕС не е направило българите щастливи", каза той. "Това се разглежда като необходимо зло, а може би очакванията бяха по-високи, те помислиха, че е сребърен куршум. "

Българите видяха тяхното собствено правителство като проблематично и Европа като решение. Но поради икономическата криза,това се промени и те не могат да се доверят на никого. Заложено в природата на  хората и обществото в България е - да не се доверявайте на никого. 

"Виждат се някакви надежди за икономически растеж  [за позитивност].Имало е голяма гражданска активност през последните няколко години,  протестно движение. 

"Хората  призоваваха за върховенство на закона и по-голяма прозрачност в управлението. И  не за да го правят просто защото Брюксел казва така, а всъщност го правят за себе си. 

"Но това изисква доста време, това не се случва за една нощ. Но ако това се случи - повече демокрация, повече прозрачност, по-голяма отчетност - тогава с течение на времето количеството на хората, които казват, че нещата вървят в правилната посока, ще се увеличи. Но ние не сме там все още,  както показва това проучване. "

Българката  Елена Георгиева (@ElleGeorgieva), на 33, работи като PR консултант във Великобритания, казва, че емиграция разделя семейства и играе роля в нещастието.

Тя добави: "Не съм изненадана, че българите са най-малко щастливите хора в Европа и мисля, че има няколко причини за това. По-природа ние, българите имаме по-негативна перспектива за живот, ние не сме склонни да се усмихваме много, дори когато  сме щастливи”. 

„След падането на стария комунистически режим много българи са живели и продължават да живеят в бедност и това е взело своите жертви. Българите са обикновени хора и повечето от нас не се интересуват да имат купища пари или да ходят на луксозни почивки на екзотични места.   Ние искаме да имаме достатъчно, за да живеем нормален живот. В днешно време хората са постоянно загрижени за работните си места, независимо дали имат достатъчно пари, за да плащат сметките или да сложат храна на масата. В някои случаи, особено възрастните хора,  трябва да избират между това да плащат за техните лекарства или за отопление на къщата през зимата. "

Ивайло Дичев, един български изследовател от университета в София, в отговор на друго проучване от страна на ООН, което класира страната като една от най-малко щестливите в света, казва: "Значителен фактор е, че щастието не е състояние на съществуване, а процес. Ние не сме щастливи, ако ние не се развиваме. То е като карането на колело: ако не се въртят педалите, падаш. Трябва да се движим напред, за да се преодолеят пречките. Щастливи общества са тези, с цел, с план.

"Ние сме без посока от известно време насам. Може би това се дължи на застаряването на населението. Въпреки това е ясно, че вече не знаем накъде върви страната. "

Друг фактор е определението за щастие: то е чувство за принадлежност. Ние трябва да се чувстваме част от една общност; че ние сме оценени. Може би затова скандинавските страни, с техните силно развити социални държави, се класират в горната част на индекса. "

Източник (20/03/2015г) : www.euronews.com

НЕКА ДОКАЖЕМ, ЧЕ ГРЕШАТ! ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА ПРОМЕНИМ ТОВА!