Български екип създаде детска засаждаща се книга

Детска книга, която освен задължителните елементи – да има вълшебна история и да буди у децата интерес към четенето, съдържа и семена за покълване. Зад идеята стои екип от български автори. Не само разказът, а всеки един детайл от четивото е в съответствие с екологичните ценности, казва Дарина Димитрова:

Те са заложени в нея – от производството и техническите специфики до авторската история, която е обработена от психолози, казва инициаторът на проекта. В разработката на книгата не са заложени бизнес идеите за печалба. Нашата цел е да се възприеме нейният смисъл от децата и възрастните, които я четат заедно. Използваните материали за изработката й са природосъобразни. Книжното тяло и корицата са направени от 100% рециклирана хартия, която не е избелвана с химикали. Фолиото на книгата е биоразградимо, а използваното мастило е хранително. Мастилото върху елементите, които се засаждат, е екологично и не вреди на почвата. Лепилото пък е от захар, брашно и вода.

В книгата е използван шрифт за хора с дислексия. На нейните страници има сертифицирани семена – специално подбрани и селектирани, на ядливи цветя, плодове, зеленчуци и саксийни видове. Те гарантират 98% кълняемост и са с малка форма, така че да могат да бъдат интегрирани в хартията, но и да са „в крачка” с детското търпение – подбрани са растенията с бърз растеж и поникване, за да бъдат ангажирани децата не само с посяването, но да видят и крайния резултат.

Разказът в детския роман засяга теми, актуални колкото за децата, толкова и за възрастните, но без намерението да дава поучения, уточнява Дарина Димитрова:

Историята е за момченцето Бобо Бермундо и неговите приятели и как те съвсем естествено, по детски, сформират бандата „Отряд ПиПеР”. Зад абревиатурата „ПиПеР” седят думите приключения, предизвикателства и решения. С много хумор са застъпени темите за загубата на спомена какъв бях аз преди и кой съм сега аз, както и за детската тревожност, страховете, емпатията, разбирателството и, разбира се – за околната среда. Нашата цел никога не е била да се превръщаме в ментори, да сочим с пръст и да казваме какви трябва да бъдат родителите или децата, а по-скоро с чувство за хумор да загатваме колко са важни търпението и личните действия, как с тяхна помощ се случва позитивна промяна, че човек е отговорен за живота си и околната си среда.

Дарина Димитрова казва, че обратната връзка, която получава екипът е най-важното за тях, както и че има желание, идеи и творческа енергия за нови проекти:

Получавали сме съобщения с благодарности и с допълнителни въпроси за книгата, и това ни носи страхотно удовлетворение и добавя смисъл към труда ни. Намеренията ни оттук нататък не са свързани с това да издаваме поредица от книги, а да правим смислени материали за четене. Искаме да изработим по нещо и за възрастни, и за тийнейджъри. Не е задължително то да е под формата на книга. Все още обаче сме на етап „зараждане на идея” и не можем да я представим напълно.

Екипът не е патентовал продукта си с желанието примерът им да бъде последван.

Media Link : Български екип създаде детска засаждаща се книга