Българската съкровищница - зашеметяващо пътешествие през историята, природата и културата на България

В София на 12 март в Съюза на архитектите в България беше представено двуезичното издание (на български и английски език) на “Българскатасъкровищница” - 450 страници и над 1000 цветни снимки, разкриващи интересни и малко известни природни и исторически паметници в България. Това е дело на журналисти, фотографи и най-вече туристите ентусиасти Николай Генов и Румяна Николова.

Авторите на много книги за екзотичните места по света обаче казват, че книгите за България са най-търсените.

- Това е втората такава книга. Когато излезе албумът "България: природа, човек, цивилизации", имаше толкова много теми и снимки, че решихме да ги съберем в нова книга. И ние се радваме да видим, че има достатъчно снимки за една трета книга, която може да стане наша бъдеща цел. България има своята богата история, тя е географски кръстопът на цивилизации и на тези земи живеят много народи със собствена култура. Бяха събрани много артефакти и би било добре, ако светът научи за тях, тъй като не се знае достатъчно ”, казва Николай Генов.

"В България човек може да пътува не само през територията си, но и назад във времето", казва Румяна Николова. "Малко страни по света могат да предложат такова изобилие и разнообразие от исторически паметници и красива природа. на такова място, но и да го оценяваме, обичаме и работим, за да може България да процъфтява и да продължи да пише славна история. "

Двамата автори разказват с ярки снимки за неолитните къщи край Стара Загора, зората на европейската цивилизация, най-старото обработено злато в света, природните феномени, традициите и много други. В албума е включена и информация за част от българското наследство от списъка на ЮНЕСКО.

“В българската съкровищница събрахме всичко, което показва стойността на България в световната история и природата на планетата”, казва Румяна Николова. „Това са обекти, исторически факти, природни феномени, които правят страната ни уникална. Днес можем да видим следи от минали времена, когато се е родил животът на нашата планета; можем да намерим следи от катаклизми, които се се случили на друг континент преди милиони години. Грейкопитекът, който стои в основата на човешката еволюционна верига, също е оставил следи тук. Всичко това, както и много други факти могат да запълнят огромна съкровищница, достойна да бъде видяна от света и оценена от нея. "

До 15 март в зала 1 на Съюза на архитектите посетителите могат да се насладят на изложба с 27 избрани снимки от албума.

„Искахме да включим разнообразие от църкви, стенописи, праисторически паметници, златни и сребърни съкровища от тракийски времена, български традиции като пожарникари, кукери и др. Радвам се, че се организират изложби, посветени на България, за да могат нашите безценни съкровища да останат у дома и да не пътуват по света, за да бъдат изложени. Дължим много на нашата история и природа и трябва да покажем красотата на България ”, казва Николай Генов.

Две изключително успешни изложби в Бразилия, огромен тираж на предишния албум и публикуването му във френско-английска версия по време на изложба, посветена на България в Лувъра през 2015 г., донесоха удовлетворение на Николай Генов и Румяна Николова с техния наистина успешен проект .

Media Link : Bulgarian Treasury - stunning journey through Bulgaria's history, nature and culture