Специално трудово бюро осигурява работни места за незрящи

Знаете ли колко е броят на незрящите хора в България? А запознати ли сте с това кои от тях ходят на работа? Резултатите от статискитe показват брой около 7000 незрящи, от които едва 10% работят. Градската среда продължава да е недостъпна за тях. Намирането на работа e трудно. Много провалени интервюта и за огромна жалост - некоректно отношение. Кой им помага да намерят поле за професионална изява?

Съществува специално трудово бюро, в което почти всяко едно техническо устройство е програмирано дa говори - телефони, компютри и часовници. Незрящите, които работят там, се чувстват прекрасно в обстановката, която им е предоставена. 7 от 9 незрящи участват в работните екипи. Фирмата няма за цел печалба, а да развие едно социално предприятие, където хората със зрителни увреждания да се чувстват полезни и значими.

Заместник-управителят на фирмата, Иван Добрилов, разказва пред БТВ:

Приходите от фирмената дейност се реинвестират в дейността на хората, които работят за осигуряване на своите възнаграждения.

Услугите, които се предлагат в това бюро, са създадени, така че да улеснят изцяло начина на живот на незрящите. Пример за това са иновациите, които са използвани с цел подпомагане на едно незрящо дете да разбере как всъщност изглежда заобикалящият го свят. Каква форма имат слънцето, облаците, растенията и цялата природа около нас. Дори са създадени учебници по математика за тях. Написани са по специален метод с Брайловата система.

Много хора са намерили добра среда и са станали част от нещо голямо с помощта на това специализирано бюро. За 9 години е помогнало на над 80 души да се почувстват пълноценни, а не пренебрегнати и изолирани от обществото. Пример за това е Надежда Христова, която си намира работа с помощта на това специализирано бюро за незрящи.

Нека бъдем толерантни и малко повече Човеци!

Media Link : Специално трудово бюро осигурява работни места за незрящи